MENÜ

Múzeumok


szobaHÉVÍZ MUZEÁLIS GYŰJTEMÉNY

Az ide látogatók az állandó kiállításon megismerkedhetnek Hévíz 210 éves múltjával a helytörténeti kiállító teremben, valamint megnézhetik a múzeumban kialakított id. dr. Moll Károly emlékszobát, melyet a híres hévízi orvosok emlékére hoztak létre. A múzeumban az állandó kiállítás mellett időszaki kiállítások is megtekinthetőek.


HELIKON KASTÉLYMÚZEUM - FESTETICS KASTÉLY (KESZTHELY)

A több mint negyedévezredes Festetics-kastély Magyarország három legnagyobb barokk kastélyainak egyike. A Festetics-kastély ma múzeum és konferencia központ. Állandó és időszaki kiállításait évente mintegy 200 ezer látogató tekinti meg, zenei rendezvényei megközelítik a százat. A kastélykert hátsó traktusában áll a kocsiház és istálló díszes épülete, amelyben a Hintómúzeumot találjuk. A kastély mellett található új múzeumépületben Vadászati, valamint modellvasút-kiállítást tekinthetnek meg az idelátogatók.


GEORGIKON MAJORMÚZEUM (KESZTHELY)

Tolnai Festetics György gróf 1797-ben Keszthelyen Európában elsőként alapított önálló agrárfelsőoktatási tanintézetet, a Georgikont. A Georgikon oktatási épülete mellett tangazdasági major-központ létesült, amely a tanintézet fennállásáig, 1848-ig biztosította a gyakorlati oktatás, a kísérleti gazdálkodás feltételeit. A Georgikon Majormúzeum ünnepélyes megnyitóját a Georgikon alapításának 175. évfordulóján, 1972-ben tartották.


KÍNZÓMÚZEUM (KESZTHELY)

A kínzómúzeumban a középkori magyar jogban ismert és használt kínzási-kivégzési módokat ábrázolják élethű formában. Műanyag bábuk felhasználásával elkészített életképek láthatók, amelyeket értelmező leírások, valamint korabeli dokumentumok részletei egészítenek ki.


BACCHUS BORMÚZEUM (KESZTHELY)

A bormúzeum a 22 magyar borvidéket mutatja be. Több mint 800 féle bor és több mint 1000 kiállítási tárgy található a múzeumban. A borok nagy része kóstolható és megvásárolható. A bormúzeumhoz kapcsolódó étterem igazi ritkaság, berendezése 300 éves borospincék, bálványos prések anyagából készült, valamint szép faragott hordókban is gyönyörködhetünk.


BALATON MÚZEUM (KESZTHELY)

A múzeum állandó és időszakos kiállításokkal várja látogatóit. Az egyik leghíresebb, Aranyhíd állandó kiállítása 11 termen keresztül kíséri végig a tó és környéke történetét. A múzeum másik, gyermekek számára is vonzó Balatoni halak akváriuma kiállítása a tó élővilágát mutatja be. A falusias telepek és villagazdaságok életéről feliratos és faragott kőemlékekből álló kiállítás is megtekinthető a múzeumban.


BABAMÚZEUM (KESZTHELY)

A népművészeti hagyományokat bemutatva szemlélteti a közel félezer, kerámia és porcelánfejű, kezű és lábú babák, melyek a történelmi Magyarország népviseleteit, iparos és polgáröltözetben. Külön vitrinben elhelyezve található egy másik, mintegy 120 figurából álló erdélyi gyűjtemény. A harmadik emeleten az előzőleg megtekintett babák házait, templomait és épületeit szemlélhetjük meg.


TÖRTÉNELMI PANOPTIKUM (KESZTHELY)

Magyarország legnagyobb Panoptikumában közel negyven magyar király, fejedelem, hadvezér, költő és író megtévesztésig hű viaszszobra került kiállításra, melyek korhű öltözékben és környezetben varázsolják elénk a múltat. Atillától Horthy Miklósig, 1500 évet felölelve teszik a látogatót időutazóvá.


CSIGAPARLAMENT (KESZTHELY)

A mintegy 4,5 millió pannon-tengeri csiga felhasználásával készült a Csigaparlament, melyet Miskei Ilona néni készített. 1975-tól 14 év alatt építette fel a világon egyedülálló makettet. Az ország különböző bányáiból származó 28 millió éves őstengeri maradványokat a parlament díszítéseit utánozva válogatta.


KESZTHELYI PANTHEON

A Sétálóutcában, a Goldmark Művelődési Házban található a Pantheon, mely Az 1887-ben épült Festetics György által a korai eklektikus stílusban a Városháza épülete volt, amely később, az 1930-as évek során a Fő térre költözött. Kapualjában és a lépcsősorok falán láthatók azon híres személyek emléktáblái, akik valamilyen módon kötődtek Keszthelyhez, így többek között Szendrey Júlia, Goldmark Károly, Egry József, Schwarz Dávid, Asbóth Sándor és Batsányi János táblája is.


MARCIPÁN MÚZEUM (KESZTHELY)

A múzeum első felét a családias hangulatú cukrászda foglaja el, ahol saját készítésű könnyű, tejszínes tortákat, házias süteményeket kínálunk vendégeinknek, de kávé-és fagylaltspecialitások, marcipán desszertek, és figurák is széles választékban kaphatók. A cukrászda mögött van a Marcipán Múzeum, ahol 50 m2-en 20 vitrinben mintegy 100 marcipánból készített díszmunka található.


NOSZTALGIA MÚZEUM, LÁTVÁNYTÁR ÉS GICCSMÚZEUM (KESZTHELY)

Műfaji meghatározás nélkül itt minden megtalálható, ami érdekes, látványos és múltidéző. Az 1800-as évektől a retróig, mára elfelejtett használati tárgyak, ízlésvilágunkból kikopott dísztárgyak és külön kiállításként a Giccs Múzeum.


VIDOR JÁTÉKMÚZEUM (KESZTHELY)

Barangolás a múltba elfelejtett játékaink világába. Belépve a múzeumba kedves emlékeink köszöntenek ránk, elfelejtett relikviák, cserbenhagyott régi jóbarátok megbocsátó mosolyával.


RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ MÚZEUM (KESZTHELY)

A látogatók egy helyen tekinthetik meg a régi rádiókat, lemezjátszókat, zeneszekrényeket, magnókat és a hazai televíziózás és TV készülék-gyártás legősibb darabjait. Az ipartörténeti érdekességeket kínáló kiállítás az 1930-as évek végétől mutatja be a szebbnél szebb remekműveket, gramofonokat.


SURBER ZENEAUTOMATA ÉS FONOGRÁF MÚZEUMA (KESZTHELY)

A látogatók felfedezhetik a mechanikus zenegépek világát azokból az időkből, amikor még nem volt rádió és lemezjátszó. Ezenkívül autentikus környezetben élvezhetik a zenélő dobozok, gépzongorák, zenélő órák és kintornák hangzását.